Kräftfiske hotat i norrlandsälvar

Kräftfiske har iofs inte något med sportfiske att göra. Men de små krabaterna med skelettet på utsidan tillhör trots allt undervattenslivet.

I Älvarna Faxälven, Ångermanälven och Umeälven har man konstaterat att det finns kräftpest. I Faxälven är det sträckan nedströms Forse kraftverk i faxälven ner till Ångermanälen som är drabbad. I Ångermanälven är det den sträcka där faxälven rinner ut som kräftpesten finns. Med andra ord så är det för Ångermanälvens del, sträckan från Forsmo kraftverk och ut till havet. I Umeälven är det än så länge bara nedströms Norrfors som smittan har bekräftats.

”Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har analyserat åtta flodkräftor som fångats i älven, och på alla fanns kräftpestsvampen Aphanomyces astaci”, skriver Västerbottens länsstyrelse i ett pressmeddelande.

Fakta om Kräftpest.

Kräftpest finns i nästan alla europeiska länder. A. astaci som parasiten heter som orsakar pesten kom till Sverige 1907 via import av matkräftor. Det var Mälaren och Hjälmaren som först smittades. Smittan har sedan dess spridit sig till hela södra Sverige och har nu kommit så långt norrut som Umeälven.

A. astaci transporteras vanligtvis mellan vattendrag med Signalkräftor. Men det kan även ske via vatten som innehåller zoosporer. A.astaci förökar sig enbart könlöst genom att producera zoosporer. Förutom sporer så förekommer parasiten som mycel och cysta. Zoosporerna är det infektiösa stadiet som kan infektera nya kräftor. Spridningen till nya kräftor sker genom att sporerna är frisimmande. Zoosporerna kan också flyttas genom att kräftburar flyttas från ett smittat vatten till ett friskt.

Kräftor kräva dessa drycker!

Kräftor kräva dessa drycker!

Kanske borde kräftorna ha få smaka av de destillerade kolväte-baserade dryckerna? Då hade de kanske mått bättre.

 

Kommentera